Prosztatarák brca


Az emlőrák és a prosztatarák közötti kapcsolat Szerző: Független Hírügynökség Gyakoribb a prosztatarák azokban a családokban, amelyekben több női rokonnál is előfordult emlőrák - állapították meg ausztrál tudósok.

prosztatarák brca

Azt találták, hogy a mellrák egyik okozója, a BRCA2 jelű gén mutációja megnégyszerezi a prosztatarák előfordulását is. A kutatásról hétfőn jelent meg beszámoló az amerikai Clinical Cancer Research című tudományos folyóiratban. Hirdetés Az orvosok 10 éven át kísértek figyelemmel olyan családokat, amelyekben többször is előfordult emlő- vagy petefészekrák.

prosztatarák brca

Észrevették, hogy ugyanezekben a családokban a férfiaknál a prosztatarák is gyakoribb. Ezekben a családokban örökölten jelen volt a BRCA2 jelű gén mutált változata.

Kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél a BRCA2 jelű gén mutált változata van jelen, négyszer nagyobb a prosztatarák kockázata, mint általában a lakosságban. Sőt, amikor a prosztatarákot ez a génmódosulás idézi elő, akkor a betegség sokkal agresszívabb a szokásosnál.

prosztatarák brca

A kutatók megállapítása szerint fokozott mértékben leselkedik a prosztatarák azokra a férfiakra, akiknek több női rokonuknál is előfordult emlő- prosztatarák brca petefészekrák. Az ausztrál orvosok ezért azt tanácsolják azoknak a férfiaknak, akik tudnak a családjukban előfordult emlőrákos esetekről vagy a BRCA2 jelű gén mutációjáról, forduljanak genetikus szakorvoshoz.

prosztatarák brca

A prosztatarák a fejlett országokban az egyik leggyakoribb rák a férfiaknál.