Viszketés viszketés


Írta: Orvosi Hírközpont Szakorvos segít tisztázni a lehetséges okokat.

A viszketés és a kiütések gyakran együtt jelentkeznek meg a bőrön, de ez nem minden esetben van így. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokat a gyakori okokat vette számba, amelyek kiütés nélküli viszketést eredményezhetnek.

viszketés viszketés

A diagnózis a komolyabb betegségek kizárása miatt is fontos — Nagyon gyakran ártatlan okok húzódnak meg a viszketés, mint tünet mögött, de fontos, hogy ezt szakorvos diagnosztizálja, hiszen ki kell zárnunk az olyan ritkább okokat, mint például az idegek, a vese, a máj, a pajzsmirigy egyes betegségei — hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

viszketés viszketés

Az a rizsben található helminthosporium ellenőrzése kikérdezés és vizsgálatok után mondhatjuk ki, mi okozza a tünetet és milyen kezeléssel tudunk rajta segíteni. Ez sokszor együtt jár a pikkelyes felszínnel is. Ilyen esetben a gyakori, rendszeres hidratáláson túl a bőrgyógyász életviteli tanácsokat és megfelelő, speciális készítményeket is ajánlani tud.

A citokinekkel kezdődik

Rovarcsípés Szúnyog, pók, ágyi poloska és más rovarok is ejthetnek olyan csípést, amely viszketés viszketés és irritációt okoz. Az esetek döntő többségében ezek semmiféle kezelést nem igényelnek, de ha a viszketés nem múlik néhány nap alatt, esetleg romlik, vagy a csípés helye viszketés viszketés, érdemes megmutatni orvosnak.

  1. Viszketés kiütés nélkül? Íme az okok | Well&fit
  2. A helminthiasis kezelés hatékonyságának figyelemmel kísérése
  3. Emberi papillomavírus fertőzés dudorai
  4. Árki Ildikó, háziorvos Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést.
  5. Papilloma vírus átadása
  6. Condyloma papilloma kezelés be

Gyógyszer mellékhatás Viszonylag gyakori, hogy bizonyos gyógyszerek szedése főként receptköteles opioid származékok, magas vérnyomás gyógyszerek esetén viszketés jelentkezik mellékhatásként, kiütésekkel vagy anélkül. Erről mindenképpen beszélni kell azzal az orvossal, aki elrendelte a kezelést, amelyen esetleg ezért módosíthat, vagy más módon enyhíthet a viszketésen.

Bejegyzés navigáció

Idegi rendellenességek, betegségek Bizonyos idegeket is érintő rendellenességek, betegségek akár viszketést is okozhatnak, ilyen például a stroke, a cukorbetegség vagy a herpesz vírus okozta betegség után jelentkező neuralgia.

Az idegeket érintő sérülések következményeként is jelentkezhet ilyen panasz. Ilyenkor a neurológus vagy az adott szakorvos kezelése szüntetheti meg a tünetet. Vesebetegség A vesebetegség, különösen előrehaladott stádiumban, okozhat bőrviszketést, bár ennek konkrét kiváltó oka még nem teljesen ismert.

Helyi pruritusz

Ebben az esetben nem csak a nefrológust, de a bőrgyógyászt is ajánlott felkeresni, mert az alapbetegséget figyelembe véve elrendelhető a viszketést enyhítő gyógyszeres kezelés. Májbetegség Az olyan májbetegségek, mint a cirrózis és a hepatitis okozhatnak viszketést, amely gyakran a tenyéren és a talpon a legkínzóbb.

viszketés viszketés

Néhány betegnél a meleg és az éjszaka fokozza a tünet súlyosságát. Ezt mindenképpen szakorvosnak kell kezelnie. Bőrdaganat Bár a bőrdaganatok nem feltétlenül járnak szignifikáns tünetekkel, korai jelként néha jelentkezhet a viszketés.

viszketés viszketés

Akár erről a panaszról, akár más gyanús változásról van szó, a bőrgyógyászati ellenőrzés mindenképpen fontos, főként a korai felismerés miatt. Hodgkin limfóma Viszketés viszketés nyirokrendszer daganatos megbetegedése — más jellegzetes tünetek mellett — akár viszketést is okoz, de ebben az esetben természetesen elsősorban az alapbetegséget kell kezelni.

Forrás: DermaticaFotó: RF.

viszketés viszketés