Működésképtelen végbélrák


Szendi Gábor: A vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet.

Ennek kapcsán érdemes elgondolkodni e két világszervezet szavahihetőségén, bejelentéseik komolyságán és persze azon is, milyen súlyú bizonyítékokon alapszik a rákkeltő anyagok listájának bővülése. A Google adatkezelési elvei A WHO és hasonló intézmények már számtalanszor visszaéltek tekintélyükkel, szavahihetőségüket jóindulatilag tekintsük nullának. Amióta ben a WHO a minden addiginál enyhébb influenza járványt prognosztizálta a spanyolnáthával vetekedő világjárványnak, s ennek ürügyén a nemzeti egészségügyi hatóság százezer tonna számra vásárolták fel az utólag teljesen hatástalannak talált vírusellenes szereket, s terelték birkaként a rémült lakosságot az oltó központokba, azóta a WHO szava komoly emberek közt keveset számít.

Hogy nagy tekintélyű, a világon élősködő nemzetközi mamutszervezetek működésképtelen végbélrák respektálják egymást, meg lehet érteni. Ülnek az elefántcsonttoronyban és hatalmas költségvetésüket mihaszna vizsgálatokra pazarolják, amelyek egyedül széles spektrumú férgek ellen és élelmiszeripari lobbi érdekeket szolgálnak, de nem semmi hasznosítható információt nem nyújtanak a halandó ember számára.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség IARC szavahihetőségét már réges-régen elveszítette, így újabb, totálisan irracionális közleményükkel, miszerint a vörös hús működésképtelen végbélrák rákot okoz, lényegében csak még mélyebbre ásták működésképtelen végbélrák abban a mély gödörben, ahova eddig is gondolta őket a független tudósok világa.

A média és az emberek emlékezete sajnos túl rövid, ezért érdemes kicsit feleleveníteni az IARC as állásfoglalását a D-vitamin és a rák kapcsolatára. Ha röviden akarnám összefoglalni, az csak annyi, hogy ilyen kapcsolat nincs. Miként tudott az IARC a D-vitaminhiány és rák kapcsolatát megfellebbezhetetlenül bizonyító kutatások dacára ilyen következtetésre jutni? Ha rosszindulatú vagyok, akkor azt mondom: a rákipar irányította a szakirodalmi szelekciót és összefoglalót.

De meglehet, hogy ez csak összeesküvés teória, hiszen bizonyítani nem lehet. Azt viszont pontosan lehet tudni, hogy a közleményt kiadó bizottságban egyetlen D-vitaminkutató nem szerepelt, s ezt a világ legnevesebb D-vitamin kutatói szóvá is tették, nyílt levélben követelve, hogy ismételjék meg a szakirodalom átvizsgálását valódi szakértők bevonásával.

Működésképtelen vastagbélrák, A vörös hús rákot okoz? Rossz kérdésre csak rossz válasz születhet.

Azt is tudjuk, hogy ezek a ki tudja honnan szalajtott, működésképtelen végbélrák IARC közleményével rögtön D-vitaminkutatóvá avanzsált emberek, mint valami jó bürokraták, úgy döntöttek, hogy a D-vitaminhiány és a rák kapcsolatát csak kettős vak, placebo kontrollos vizsgálatok igazolhatnák, s mivel ilyenek nincsenek, ezért nem állítható, hogy a D-vitaminhiány rákot okozhat.

Hogy közben Dunát lehet rekeszteni a D-vitamin védőhatását igazoló vizsgálatokkal, vagy csak elég rápillantani a rák észak-déli tengely mentén való eloszlására lásd. Erről az a tudományparódia juthat eszünkbe, ami a British Medical Journalban jelent meg pár éve kb.

A szerzők megvizsgálták, létezik-e olyan vizsgálat, amelyben az emberek egyik fele valódi ejtőernyővel, másik részük működésképtelen placebo ejtőernyővel ugrott ki a repülőből. Mivel ilyen vizsgálatot nem találtak, arra következtettek, hogy tudományosan nem korrekt azt állítani, hogy az ejtőernyő életet menthet, hiszen senki nem működésképtelen végbélrák ki ellenőrzött vizsgálat keretében az ellenkezőjét.

Működésképtelen végbélrák

De ezt a vizsgálatot is elvetette az IARC, mert talált hozzá néhány, az eredményt vitató írást. Na, most pár szó a vörös hús és a vastagbél-végbélrák kockázatáról Fontos tudnunk, mi a szavahihetősége annak a szervezetnek, amelynek közleményét elemezzük, de persze azért a konkrét állításokat is szemügyre kell venni.

A paleósok már működésképtelen végbélrák, hogy az embert csak evolúciós kontextusban szabad vizsgálni.

Ha abból az működésképtelen végbélrák tényből indulunk ki, hogy a természeti népeknél a vastagbélrák a többi rákkal egyetemben nagyjából zéró előfordulást mutat, máris elgondolkodhatunk azon, hogy a vöröshús miért került fel a rákkeltő anyagok listájára.

Ha megnézzük, a húsmentes életmód mennyire véd a ráktól, a korrekt összefoglalók szerint semennyire. Ha egészségtudatos, húst is fogyasztó embereket hasonlítanak össze vegetáriánusokkal és vegánokkal, akkor nincs a rákos halálozásban érdemi különbség Key és mtsi. Az adventistákat szokták kutatásokban azonosítani a vegetarianizmussal, csakhogy e népességnél egyéb életmódbeli tényezők pl. Most kapjunk ki egy-két vizsgálatot, amit az IARC munkásai összegereblyéztek, igazolandó a vörös húsok rákkeltő hatását.

Tényleg csak találomra vettem az első idézett munkát, amelyben 5 éven át követték a vizsgálat személyeket.

működésképtelen végbélrák clostridium botulinum toxinok

Csakhogy ez az un. Menjünk csak bele a részletekbe! A sok húst fogyasztók 1.

működésképtelen végbélrák condylom elektromos kés

Az abszolút kockázat tehát 0. Ez annyit tesz, hogy a sok húst evők esetén emberből nem an hanem en halnak meg vastagbélrákban. Működésképtelen végbélrák, önmagában a húsevés keveset mond valakinek a táplálkozásáról, de szerencsére a kutatók nézték a rost növény?

A végbélrák első jelei

A sok rostot fogyasztók közt a sok húst evők relatív kockázata a vastagbélrákra 1. Ez annyit tesz, hogyha 10 ezer sok rostot és kevés húst fogyasztó emberből meghal tíz, akkor a sok rostot és sok húst fogyasztókból meghal Mérhető és értelmes ez a különbség?

Vegyük az IARC összefoglalójából a harmadiknak helmintás gyermekek kezelése vizsgálatot. Ebben a kevés vörös húst evők 0. Valami, vagy valaminek a hiánya? Lehet folytatni a sort, de az IARC eredménye lényegében ilyen kockázatokról szól.

működésképtelen végbélrák papillómák eltávolítása az arcról nitrogénnel

Ha komolyan vennénk azt, hogy vonatra szállva tízszer valószínűbben halunk meg balesetben, mint repülőn, akkor elnéptelenednének a pályaudvarok és a repülési fóbiásoknak újra kéne gondolni a fóbiájukat. De ha abszolút kockázatot nézünk, akkor vonaton egy a millióhoz, repülőn 1 a 10 millióhoz az esélyünk, hogy egy úton meghalunk. Magyarán, ha egymilliószor vonatozunk, akkor érni fog minket egy halálos baleset. De az IARC dolgozói már kérdésfeltevésükkel eldöntötték, hogy mi a bűnös. Ha azt kérdezzük, mit eszik az, aki rákot kap, elfelejtjük, hogy az igazi kérdés esetleg az, mit nem eszik az, aki rákot kap.

Azaz nem valami, hanem valaminek a hiánya okozza rákot. Annak idején a vitaminkutatásban is az vitte sokáig félre a kutatást, hogy mindig valami mérget kerestek a hántolt rizsben vagy a kukoricában, és a forradalmi paradigmaváltás az volt, amikor rájöttek, hogy nem valami, működésképtelen végbélrák valaminek a hiánya okozza a rejtélyes tüneteket.

Működésképtelen végbélrák, A BRCA génmutációk jelentősége az emlőrák kialakulásában

Az első elemzett vizsgálatban például a halfogyasztás és a rostfogyasztás védőfaktornak bizonyult, jelentősen csökkentve a vastagbélrák kockázatát. De az ember evolúciójából tudjuk, hogy ezek nem "védőételek", hanem ez a normális táplálkozás.

működésképtelen végbélrák a papillóma vírus kezelése nőknek szánt gyógyszerekben

Talán nem is a klotrimazol szemölcsök ellen hús okozza a rákot, hanem annak hiánya, ami helyett vörös húst eszik valaki? Minél több vörös húst fogyaszt valaki, annál kevésbé fog halat és rostot fogyasztani. Azaz, megint valaminek a hiánya okoz rákot.

A szénhidrátfogyasztás rákot okoz? De ha már mindenáron azt keressük, mit nem kéne ennünk a rák elkerülésére, akkor is máshol kéne szimatolnunk. Tegyük fel, az IARC munkásai ismernék az evolúciót, tudnák, hogy a vastagbélrák ellen komoly szelekciós hatások dolgoztak, azaz ahogy az ember alkalmazkodott természetes étrendjéhez a paleóhozrákkockázata ha volt a nullához közelített.

Kolorektális rák működésképtelen

Azt is tudnák, hogy a magas glikémiás indexű és telítettségű szénhidrátfogyasztás működésképtelen végbélrák Ezt a kérdést ők persze nem fogják feltenni, de mi helyettük azért feltehetjük. Marilyn Borugian és munkatársai Borugian és mtsi.

Tények a vastag- és végbélrákról Kolorektális rák működésképtelen A vastagbélrák tünetei Mit tehetünk a megelőzés és kiújulás ellen? A vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük vastagbélráknak, orvosi szakkifejezéssel kolorektális ráknak colorectalis carcinoma. A daganat lassan fejlődik ki, és a modern célzott terápiáknak köszönhetően korai stádiumában aránylag jól gyógyítható, ennek ellenére a késői felismerés miatt a vastagbélrák és végbélrák előfordulása az egész világon rohamosan nő.

Egy másik vizsgálatban a magas fruktózamin szint ez a vércukor szintjét jelző mutató 2. Jeffrey Meyerhardt és csoportja vizsgálata szerint a már kialakult vastagbélrák esetén a műtétet követően 2. Az alacsony iskolázottság rákot okoz A vörös hús "rákkeltő hatása" szinte biztos, hogy műtermék.

Ugyanez nyilván nem mondható el a pancsolt feldolgozott húsok esetén, hiszen azok már vegyipari termékeknek tekinthetők, s mint ilyenek, nyilván tele vannak mindenféle gyanús rákkeltő vegyületekkel. Hogy az IARC miért érdekelt a hamis kérdésfeltevésben, azt nem tudjuk. De az biztos, hogy a rossz kérdésfeltevés tuti hogy rossz válaszokat fog szülni.

Kiragadott élelmiszerkategóriák helyett inkább étrendeket kéne vizsgálni. Ha álkérdéseket szeret az IARC vizsgálni, javasoljuk az IARC dolgozóinak, hogy vegyék fel a rákot okozó tényezők listájára az alacsony iskolázottságot működésképtelen végbélrák. Ez nem tréfadolog, hiszen ez háromszor nagyobb kockázat, mint sok vörös húst enni. Járjunk iskolába rák ellen?

Intraduktális potenciális malignus papilloma

Ugye képtelenség. Ne együnk vörös húst rák ellen?

működésképtelen végbélrák bélparaziták láthatók ultrahangon

Ugyanolyan képtelenség.